2014-03-21 23:32:08• hírek • Kocsis Zoltán

Amikor a nyúl viszi a vadászpuskát

Megfordult kicsit a világ megszokott rendje péntek délben az Ács Alajos Stúdióban: az egyetemisták mutattak be bábjátékot, a bábosok pedig jóízűen nevettek. A mókának persze komoly oldala is volt: a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanítóképzős hallgatóinak bevonásával ünnepelték a bábszínházak világnapját.

A magyar bábszínházak idén először, ám hagyományteremtő szándékkal igyekeznek szokatlan körülmények közepette bemutatni a bábozás világát. Az esemény koordinátora a Budapest Bábszínház, fővédnöke pedig Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A világnap kapcsán tartottak bábelőadást például közterületen, parkokban, piacokon vagy éppen tömegközlekedési eszközökön.

„A bábszínházi világnap felhívásának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira. A mi személyes célunk pedig, hogy ti, tanitóképzős hallgatók betekintést nyerhessetek egy bábelőadás elkészítésébe, hogy ezeket a technikákat megismerve használni tudjátok a későbbi munkátok során", mondta Bandura Emese, az idén 10 éves Brighella Bábtagozat vezetője.

A tanítóképzős hallgatók és a szatmári bábosok a bábtagozat legutóbbi bemutatóját, a Mesék a nyúlról és a rókáról című Chandler-mese dramatizált változatát vitték színre. Mindenkinek jutott kisebb-nagyobb szerep, oly módon, hogy mindenki megismerkedhessen a bábozás technikáival.

„A bábozás közelebb vihet a gyerekek gondolkodásmódjának megértéséhez. Ugyanakkor remek motivációs eszköz is lehet számukra. Általa önbizalomra is lehet nevelni a gyerekeket", mondta Stark Gabriella tanárnő. „A bábozás a konfliktushelyzetek feloldásában is komoly szerepet játszhtat", magyarázta a bábjátékban rejlő pedagógiai lehetőségeket az egyetemi oktató.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: